Hogyan válasszunk vonalkódolvasót?


A vonalkód egymást követő, változó vastagságú és térközű vonalak összessége, amelyek egy konkrét számsort kódolnak. Ezek a kódok pedig egy adatbázis adott elemét, valamint annak tulajdonságait jelölik. A kódok megfejtése vonalkódolvasó segítségével történhet meg. Annak érdekében, hogy rátaláljunk a céljainkhoz leginkább megfelelő szkenerre, a vonalkódolvasó számos jellemzőjéről kell informálódnunk. Ezeknek a szempontoknak nézünk most utána az egyik legismertebb hazai automatikus azonosítással foglalkozó cég, a Smartindy.hu segítségével!

A vonalkód típusa: 1D vagy 2D

A vonalkódolvasó kiválasztása során a leginkább azt kell mérlegelni, hogy milyen típusú kódot szeretnénk kiolvasni a segítségével. A vonalkódok 1D vagy 2D típusúak lehetnek. Előbbihez elég egy egyszerűbb készülék, míg az utóbbi típust az olyan vonalkódolvasók tudják kiolvasni, amelyek belső képalkotó szoftverrel vannak ellátva. Így a bonyolult térbeli kódokkal (például a QR-kódokkal) is felveszik a harcot, de a sérült 1D kódokat is könnyűszerrel szkennelik.

A vonalkódolvasó típusai

A helyzetet kissé bonyolítja, ha szembesülünk vele, milyen sokféle vonalkódolvasó kapható a piacon. A legismertebb lézeres olvasók a legegyszerűbbek és a legolcsóbbak is. Ezek az 1D vonalkód felületéről visszaverődő fényt olvassák be a bennük található lézer segítségével. Az ún. CCD szkennerek is 1D vonalkód olvasására alkalmasak, de kamerával működnek, így fel tudják ismerni a megrongálódott, gyűrött kódokat is.


Az összetettebb 2D vonalkódokat a fejlett felismerő technológiával rendelkező, kamerás 2D olvasók tudják kezelni. Nagy előnyük, hogy több irányból, gyorsabban és méretesebb felületen működnek, ráadásul hatótávolságuk is nagyobb. Sokoldalúan használhatóak, ennek megfelelően az áruk is magasabb.

Beépített vagy hordozható

A vonalkódolvasók megkülönböztethetőek aszerint is, hogy fixen telepítettek-e például az asztallapba vagy a pultba, hordozhatóak vagy esetleg állványra is helyezhetőek. A felhasználás módja szerint érdemes ezek közül kiválasztani a megfelelőt.

Az előre telepített eszköz előnye például a kasszasoron, az egészségügyi intézményekben vagy csomagküldés során használható ki. Olyan helyeken tehát, ahol hasznos, ha a vonalkódolvasó használójának mindkét keze szabad. Vannak olyan mobil olvasók is, amelyek állványra helyezhetőek, így mind a kézi, mind pedig a beépített vonalkódolvasó előnyei egyszerre élvezhetőek a használatuk során.

A csatlakoztatás típusa

A készülékek utolsó, de nem elhanyagolható tulajdonsága a csatlakozás formája. Léteznek vezeték nélküli, főleg Bluetooth-os és kábeles modellek is. A legtöbbször az adatok beolvasásához csatlakoztatni kell őket egy számítógéphez, de vannak beépített memóriával rendelkező, összetett mobil gépek is.

A vonalkódolvasó kiválasztása során természetesen azt is érdemes felmérni, hogy milyen körülmények között és milyen gyakorisággal kerül majd alkalmazásra a készülék. Poros, nedves helyen jól jön egy olyan berendezés, amely bírja a strapát. A kasszáknál pedig elengedhetetlen a pultba épített változat, akár egy kézi vonalkódolvasóval kombinálva.

A vonalkódolvasók nagyban megkönnyítik és meggyorsítják a munkát számos területen. A megfelelő eszköz kiválasztásával a folyamatok még hatékonyabbak, az adatkezelés pedig még eredményesebb lesz.