Webdizájn 3.0, vonzó weboldal ötletek és hozzávaló szerkesztők.
Milyen szoftverekkel áljunk neki 2019-ben weboldal készítéshez?


  Mindig a cél és a lehetőségek határozzák meg ezt elsősorban, de most nagyobb teret szeretnék adni a célnak.
Arra gondolok, hogy ne legyen korlátunk a webes megjelenés elkészítésében, hanem az igényeknek legjobban megfelelőt tudjuk létrehozni a lehető legjobb eszközökkel. Az emberek és az önmagunk személyes igényei is legyenek kiszolgálva.

  Fontos, hogy megfelelő kérdéseket tegyünk fel a céljaink elérése érdekében.
A legfontosabbak a következők:
1. Milyen célból szeretnénk weboldalt? Egy információt átadó oldalt vagy márkát is építenénk?
Igazán tetszetős megoldást szeretnénk? Vagy egy jó tartalommal már elégedettek lennénk?
2. Mi akarjuk-e építeni vagy csak adatot( szöveget és képeket, stb.) szeretnénk megosztani egy kész rendszerben?
3. Van rá időnk? Akarunk-e ilyen dolgokat elsajátítani, mint a html és css ismeret? Megakarunk oldani bármilyen webes problémát. Webes marketinget is magunk akarjuk csinálni?
4. Mennyi pénzt szánunk rá? Mert bármennyire is szeretnénk ingyenes megoldást, az csak úgy létezik, ha mindent magunk oldunk meg. Hozzátéve, hogy van-e ingyenes domain és tárhelyszolgáltatás.(Mindennek megfelelő ingyenes megoldás biztosan nem.) Egy tárhely és egy domain alapból szükséges, mégha manapság
kicsi is a költsége egy ilyen befektetésnek. Sok esetben ez mind kulcs a megfelelő irányhoz.

Egy papír hajó is sokáig eljuthat a tengeren és akár még célokat is elérhet, de talán egy mutatós és stabil Jacht mégis többre viheti. Magyarul egy mai trendi, egyedi weboldal biztosan többet hoz, mint egy kevésbé vonzó. A túl bonyolított megoldások sem mindig célravezetőek, szóval meg kell találnunk a középutat.

  Én személy szerint mindig is kerestem a legjobb megoldásokat a mai napig és elmondhatom, hogy kipróbáltam vagy használtam a legtöbb rendszert vagy legalább néztem róla videó bemutatót, elolvastam a felépítéséről szóló anyagot.

  A számomra legjobb dizájn és weboldalkészítő programokat 2019-ben az alábbiak szerint rangsorolnám. Előrvetíteném, hogy a szempontok itt az egyszerűséget és a használhatóságot veszik figyelembe elsősorban.
A képzettséget legkevésbé igénylő, de mégis sokszínű rendszerek közül a Nicepage weboldal tervezőjét tartom a mai legjobb irányba tartó szoftverének. Ez nem jelenti azt, hogy például a Wordpress egyes beépülői nem veszik fel a versenyt vele, de biztosan bonyolultabbak az átlag felhasználónak.
A Novi Builder szintén kiváló termék, amit az egyszerűsége és kompatibilis lehetőségei miatt szintén a legjobbak közé sorolnék. Mellette sok hasonló téma szerkesztő létezik, de azok esetében a dizájnok nem- vagy csak részben érik el a legjobb színvonalat.
Felkapott szerkesztő a Mobirise weboldal készítő szoftvere, aminek térhódítása az egyszerűségében és bizonyos program részek ingyeneségében rejlik. Itt nincs még meg jelenleg a dizájn következő kategóriája, de fejlődése elérheti a legjobbakat.
A legtöbb rendszernek megvannak a legjobbhoz szükséges tulajdonságai és kellő háttérrel bárki kihozhatja belőlük a legszínvonalasabb weboldalakat, ha ismeri a html és css programozás alapjait, de ezért mérlegelnünk kell a tudásunkat és így választani ki a szükséges eszközöket.
A vizuális szerkesztők a mai trendeknek legjobban megfelelő eszközök, használjuk ezeket.

Webdizájn kronológia!

  Az első webhelyek szöveges alapúak voltak és nehéz azt mondani, hogy bármilyen webdizájnjuk is volt. A webmesterek szerkesztették a weboldal tartalmát a szövegszerkesztőben. Ezek a szerkesztők megengedték a HTML-kód írását.
Legfeljebb kényelmes kódszínezést, automatikus kódformázást és hibaelhárítást kínáltak a HTML-kódban. Akiben persze megvolt a tehetség akkor is kitűnhetett munkáival, főleg a tartalom minőségével.

  Később már néhány grafikus elem is megjelent a weboldalakon, amelyekkel vonzóbbá válhattak. Kialakultak a rácsos szerkezetek, de nem voltak mobilbarátok, bár akkoriban erre nem volt szükség. Sokan hoztak létre saját tartalomkezelő rendszereket (CMS). Itt már nem kellett szerkesztenünk HTML fájlokat, vagy feltölteni őket a szerverekre. A tartalmak valós időben módosultak.

A webdesign fejlődése és a mobiltelefonok elterjedése azonban új változásokhoz vezetett.

  A weboldal készítők itt már elemeket rendezhettek és sok minden lehetőséget kaptak. Elindult a Bootstrap világa, ami felgyorsította a webfejlesztés sebességét és egyszerűsítette és kényelmesebbé tette a folyamatot. A Bootstrap elég fejlett lett, s már a kezdetektől támogatta a mobil eszközöket a Grid-eket. A Bootstrap rács automatikusan kinyúlik a képernyők teljes szélességéhez, így a szükséges reszponzív igényt kielégíti a napjainkban is. Ez persze jelentősen csökkentette a kódolásra fordított időt, de általánosságban nem járatta csúcsra a webdizájn lehetőségeit. Evvel egy időben az igény is jócskán megugrott a hasonló rendszerekre.

A WordPress, a Joomla és a Drupal lettek a világ legnépszerűbb tartalomkezelői rendszerei. Igaz az előnyük sokszor a hátrányuk is lett. Arra gondolva, hogy az alaprendszer ingyenessége nagyon jó a mai napig, de mivel sokan használják sebezhetőbbek is. Egy egyedi rendszert sokkal kevésbé érnek támadások. A WordPressnek és a Joomlának köszönhetően bárki létrehozhat egy blogot vagy weboldalt jelenleg is, és az egyre fejlettebb beépülőkkel, egyre jobb dizájn létrehozását teszik lehetővé. Manapság a weboldalak több mint 20% -a készül ezen rendszerek segítségével. Hozzátenném, hogy hihetetlen verseny van a szerkesztők területén, mert csak az egyedi megoldások átvizsgálása tartana több napig.

A legtöbb rendszer mindig is támogatott témákat vagy sablonokat, amelyek lehetővé tették a tartalmi módosításokat. Itt jegyezném meg az átjárhatóság kérdését, mivel sokan igénylik a rendszereik hiányossága miatt. Arra gondolok, hogy bizonyos rendszerekben szinte minden rendelkezésre áll, van ahol csak a legfontosabb eszközök. Ilyenkor lehetőség van egyes esetekben, egyedi részeket importálni más rendszerekből vagy weboldalakról, mint pédául a github , a codepen, a htmldrive, stb. De ilyenekre csak a bátrabbak vállakoznak. Természetesen lehetséges a legtöbb rendszerben a témák manuális létrehozása, vagy a kész témák vásárlása. Ezeken kívül még rengeteg különböző téma és sablon áll rendelkezésre, amiket egy vagy több rendszerhez is használhatunk.

Kicsivel 2010 előtt elindult az Artisteer dizájn szoftvere, ami az egyik legnépszerűbb témaépítővé vált. Az Artisteer segítségével bárki percek alatt létrehozhatott témákat és sablonokat, formába önthette saját ötleteit.
Volt olyan weboldal szerkesztő, mint például az Ezgenertor ami a saját rendszerébe megoldotta azt, hogy az Artisteer témát egy mozdulattal felhasználhatóvá tette. Így kielégítette a saját felhasználóinak azon igényét, hogy nagyobb választási lehetőséget biztosított a dizájn területén. A wordpressnél más volt a felállás, oda maga az Artisteer adta a lehetőséget a téma megfelelő konvertálására. Mégis az Artisteer mára nem támogatott építővé vált.

Nem csoda, hogy rengeteg cikket találhatunk, amelyek ugyanazt a kérdést teszik fel az összes ismert platformon: Hogyan tovább? Milyen úton menjünk tovább? Egyes szoftvereknél mindenképp ki lehetett azt mondani, hogy
kissé ellaposodott a fejlődés. Itt is megjegyezhető, hogy a legjobb weboldal készítők ebben az időszakban is kilógtak egyedi dizájnjaikkal. A probléma fő oka a Bootstrap rendszerek webdizájnjai melyek annyira hasonlítanak egymásra, mintha egy sablonból készültek volna. Az olcsó témák és sablonok népszerűsége szinte elpusztította a webes tervezők munkája iránti igényt. Az egyedi webdesign sokkal több pénzbe kerül, mivel több időt, mélyebb ismereteket és készségeket igényel. Az egyéni HTML és CSS nyelvezetéről nem is beszélve.

A Web Design 3.0 kezdete
2016-tól kezdve bárki észrevehette azokat az ötleteket, amelyek rendszeresen megjelennek mostanság is a Pinterest, a Behance és a Dribbble weblaptervezéseiben. Nyilván a weboldal tervezők insprációt is keresnek folyamatosan és ezek között bárki megtalálhatja a legjobb dizájnokat. Már csak az egyszerű megvalósítás hiányzott, hogy ne csak képek, hanem tiszta html-ben jelenhessen meg a fejlesztett dizájn. A legjobb szoftverek most már tudják ezt vagy legalább próbálják a versenyt felvenni. Eszközöket fejlesztenek ez irányba és bárki kiváló végeredményt tud építeni megfelelő tudással saját erőből is.
Van jónéhány népszerű weboldal-készítő és kiadott WordPress-bővítmény: Webflow, VisualComposer, Elementor, Divi és mások.
Legtöbbjük Bootstrap alapú. Jók a Web Design 2.0-hoz, de jön a kérdés, hogy mi hiányzik belőlük a Web Design 3.0-hoz?
Ezekben a beépülőkben, modulokban nincs lehetőség a szabad elhelyezésre és nincsenek rétegeik vagy csak részben.
Ezenkívül nem kínálják a grafikus tervező eszközök egyszerűségét és kényelmét, amire a tervezőknek igazán szükségük van.

Mindenki látja az új irányt, a Bootstrap is. A fejlesztéseikben a rétegeken és a szabad pozicionáláson akar újítani.

  A Web Design 1.0 egydimenziós. A tervezési elemek többnyire egymás után vannak elrendezve.
A webdesign 2.0 kétdimenziós. Vannak rácsok az elemek cellákba helyezéséhez, ami nagyobb szabadságot biztosít.
A webdizájn 3.0 az új dimenzió. Ez az elemek szabad pozicionálását, átfedéseket és rétegeket tartalmaz, mint a grafikai tervezés eszközeiben.
Ez megnyitja a webes tervezés új lehetőségeit és ez lehet az új webdizájn-korszak kezdete.

web design kronológia

  Vessünk egy pillantást a jelenlegi grafikai tervezési eszközök piacára.
A tervezők ezeket az eszközöket használják a webdizájn 3.0 ötleteinek létrehozására. Ugyanakkor van egy másik szegmense a weboldalkészítő szoftvereknek. A Webmesterek építőket, buildereket használnak működő webhelyeik létrehozására, magyarul ezek két széles körben elkülönített területe a weboldal szerkesztésnek.

A tervezők a grafikai eszközöket( photoshop, gimp, stb.) mindig a web design 3.0 modelljeinek tervezésére használják.
Ezeknek az eszközöknek a szabad pozicionálása, az elemek átfedése és rétegei vannak, de nem használhatjuk őket működő webhelyek létrehozására, mivel csak képként tudjuk menteni őket. Léteznek cégek akik vállaják, hogy ezt problémát megoldják, áthidalják de ezek a megoldások elég nagy költséggel járhatnak. Illetve fizetős szoftverek amik talán tudják ezt, de nem igazán terjedtek el.

Vannak népszerű grafikai szoftverek weboldalépítéshez. A tervezők ezeket a platformokat webhelyek készítésére használják, de nagyon nehéz vagy csaknem lehetetlen igazán modern weblapokat megtervezni, mert ha még sikerül is kiváló munkát létrehozni, vár ránk a meglévő rendszerünkbe való importálás.

Természetesen találhatunk weboldalt amely látszólag megfelel Web Design 3.0 elvárásainak, sok esetben azonban az derül ki, hogy az egész terv vagy a részei képekből állnak. Így csak a látszat a WEBDIZÁJN 3.0.

Ezeknek az eszközöknek meg kell lennie az általunk használt szoftverben, hogy igazán eredményesek lehessünk weboldalkészítésben magas szintű kódismeret nélkül:

- Szabad helymeghatározás a képeknek és szövegeknek.
- Átfedés az egyes elemek között, árnyékolással, animációkkal.
- A Bootstrap-szerű rácsok korlátlan lehetőségei.
- Szöveg kép vagy videó felett, akár animációval.
- Függőleges és ferde szöveg és tiszta elrendezéssel.
- Trendi egyenetlen rácsos galériák.
- Absztrakt márka elemek, elválasztók.

Ha ezek megvannak rendszerünkben, mi a Webdizájn 3.0-át tudó építőt használjuk.

Összefoglalás!

A weboldal készítői gyakran elmaradnak a gyorsan változó webdizájn világától, de megvannak a lehetőségek a fejlődésre. Éljünk a feljebb említett lehetőségekkel és próbáljunk mindig jobbat és mégjobbat megvalósítani.

Pár példa a legújabb webdizájn 3.0-hoz: terv1, terv2